Projeler ve girişimciler açısından alternatif bir finansman yöntemi olan kitle fonlaması; SPK altında, bir projenin veya girişim şirketinin ihtiyaç duyduğu fonu sağlamak amacıyla Kurul tarafından belirlenen esaslar dahilinde Kanunun yatırımcı tazminine ilişkin hükümlerine tabi olmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla finansman sağlanması, halktan para toplanması olarak tanımlanmıştır.
Kitle fonlaması aslında yeni bir kavram değildir. 18.yüzyılda yazarlar ve müzisyenler eserlerini dünya çapında yayabilmek için bir çok yatırımcıdan para toplamaktaydı. Sivil toplum kurululuşları okul kurmak ya da toplumsal bir proje yapmak için yardım toplamasına benzer biçimde, günümüzde internetin de katkısı ile bu gibi yerel topluluklar artık daha büyük bir kitleye ulaşabilmektedir. Geleneksel bağış toplama sürecinin güncellenmiş versiyonudur denilebilir.
Konsept yakın zamanda, küçük işletmelere ve iş girişimlerini sıfırdan çıkarmak için yatırım sermayesi arayan girişimcilere yardım etmenin bir yolu olarak tanıtılmıştır. Geleneksel olarak, yatırım önerileri, müşterilerin yatırım amaçlarına ve gelişmişlik seviyeleri baz alınarak brokerlar ve yatırım danışmanları gibi profesyoneller tarafından verilir.
Girişimcilik, start-uplar kurmak vb fikirlerin hepsi yeni işler yaratma ve daha iyi bir topluluk kurmaya yardımcı olacak pratik para yaratma ve iş fırsatı yaratma fikirleridir ancak bu fikirleri hayata geçirmek için hepsinin
paraya veya krediye ihtiyaçları vardır. Bu işi yaratabilmek için parayı nasıl artırabilirler ve krediyi almak için en yaygın yöntem yol haritası nedir diye
sorulduğunda akla ilk gelen kaynak bankalardır ancak bankalar start-upları çok riskli bulmaktadır.
Kitle fonlaması yoluyla bireyler, girişimci start-uplara bir aracı ya da fonlama platformu ile yatırım yapma imkanına sahip olmaktadırlar. Fonlama platformu yatırım fırsatlarını tanıtan ve yatırımcıdan ihraççıya yapılan ödemeyi kolaylaştıran bir web sitesi olarak düşünülebilir.
Uygulamada üç temel kitle fonlama yöntemi bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla bağış bazlı (1), ödül bazlı (2) ve yatırım bazlı (3) kitle fonlamadır. Bağış ve ödül bazlı yöntemler ile faaliyet gösteren kitle fonlama platformları 2010 yılından itibaren Türkiye’de kurulmaya başlanmıştır.